Specialistuddannelsen i klinisk neuropsykologi er beskrevet på Dansk Psykolog Forenings hjemmeside og kan findes her: https://www.dp.dk/uddannelse-karriere/specialist-supervisor/
Retningslinjerne for den ny specialistordningen med virkning fra august 2020 findes på Dansk Psykologforenings hjemmeside. Der henvises nedenfor til relevante sidetal i retningslinjerne.
Tilgå retningslinjerne via DP’s hjemmeside, da man nemt havner i tidligere ordninger uden datoangivelse, hvis man laver en google søgning.
Nedenstående er ikke udtømmende om specialistuddannelserne, men blot svar på spørgsmål, som vi i Fagnævnet er stødt på ifm. Specialistordningen 2020.
Frem til udgangen af 2023 kan man blive vurderet efter tidligere ordning – dog med lempelser af krav til antal ansættelser svarende til den nye ordning.
For at opnå godkendelse skal alle elementer af uddannelsen være gennemført og indsendt til vurdering inden udgangen af 2023.
I overgangsordningen vil man fortsat kunne ombytte supervisionstimer ved specialist opnået før autorisation med senere supervision ved ikke-specialist.
I overgangsordningen vil man kunne overføre overskydende timer fra specialiseringsmodulet til “fleksibelt valg”.
Der er fortsat krav om 3 års ansættelse inden for det neuropsykologiske speciale efter autorisation.
Der skal være tale om ansættelse på mindst to forskelligartede arbejdspladser af mindst 6 måneders varighed, og man skal samlet have tilegnet sig erfaring svarende til kravene (se side 13). Ansættelse i psykiatrisk regi vil kunne indgå, såfremt fokusområdet er differentialdiagnostik ift den neurologiske målgruppe og der er samarbejde med neurolog.
Der er nye inddelinger af emneområder på specialiseringsmodulet (se side 37/38).
Der er, som noget nyt, krav om 30 timers undervisning i Neuropsykiatri.
Det vil ikke længere være muligt at gøre brug af supervision ved specialist opnået før autorisation.
Generelle krav til fordeling af supervision (se s. 14) vil være gældende, dvs. supervision i intervention (40 t) hhv. udredning (40 t), individuel supervision (40 t), supervision i gruppe (40 t) og ekstern supervision (20 t). Der vil til gengæld ikke længere være krav om, at supervision er tilknyttet specifikke ansættelser.
Personligt udviklingsarbejde kan indgå som et element i den øvrige supervision, såfremt der er også er fokus på relationelle aspekter af klient-psykolog mødet (se side 15-17). I så fald vil samme supervisor kunne dække begge områder.
Vi får i fagnævnet en del henvendelser vedrørende forhåndsgodkendelser af virtuelle kurser og konferencer. Vi har besluttet at følge DPs retningslinjer for virtuelle kurser som kan findes her: https://www.dp.dk/uddannelse-karriere/specialist-supervisor/ på side 48-52.
Kursusudvalget har på møde den 25/11-2020 besluttet at følgende retningslinjer tilføjes vedr. kurser der udbydes som virtuel undervisning:
Der er ikke på nuværende tidspunkt lavet retningslinjer for deltagelse i konferencer. Vi har derfor i fagnævnet ikke mulighed for at godkende konferencer til specialistuddannelsen, som er afholdt virtuelt endnu. Vi håber og regner med, at der på et tidspunkt vil blive udarbejdet retningslinjer i DP for, hvordan vi skal forholde os til virtuel deltagelse på konferencer.