En neuropsykolog er en universitetsuddannet psykolog (cand.psych.) hvis primære arbejdsområde er neuropsykologi og som er uddannet eller under uddannelse til specialist i klinisk neuropsykologi.
Titlen ”Specialist i Klinisk Neuropsykologi” er forbeholdt specialister der er godkendt under denne specialistuddannelse som administreres af Dansk Psykolog Forening.
Overordnet handler neuropsykologens viden og arbejde om forholdet mellem processer i hjernen, kognition og adfærd.
Neuropsykologer beskæftiger sig med undersøgelse, diagnostik og behandling af bl.a. personer med hjerneskade, f.eks. efter en ulykke, hjerneblødning og blodprop. Personer med hjernesygdomme såsom demenssygdomme, epilepsi, dissemineret sklerose eller psykiatriske lidelser er også patientgrupper, neuropsykologen beskæftiger sig med. Neuropsykologer er typisk ansat på sundhedsområdet, eksempelvis på hospitalernes neurologiske og neurokirurgiske afdelinger, på rehabiliteringsinstitutioner eller i psykiatrien. Der er også privatpraktiserende neuropsykologer og en del neuropsykologer beskæftiger sig med forskning.
Neuropsykologer arbejder tværfagligt, og undervisning og formidling af neuropsykologisk viden til andre faggrupper er en vigtig opgave. Neuropsykologen har desuden information og rådgivning af patienter og pårørende som en vigtig funktion. Det at have en hjerneskade eller en hjernesygdom har indflydelse på hele ens liv og indebærer betydelige forandringer i både personens egen og de pårørendes tilværelse. Der kan derfor være behov for rådgivning og støttesamtaler med patient og/eller pårørende, og dette kan neuropsykologen tilbyde.